Brzeg/Wrocław, Poland
potrzebujesz profesjonalnej
obsługi barmańskiej
na przyjęcia, imprezy okolicznościowe,itp.?
Contigo Bar - Agencja Usług Barmańskich:
bar.contigo@gmail.com
602-12-99-55

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Przeźroczyste do wypełnienia czyli...coś o szkle

Szkło na barze jakie jest każdy widzi. Niby żadna filozofia wrzucić lód, czyli zrobić drinka "on the rocks" i uzupełnić odpowiednimi płynami. Pozostaje jednak kwestia doboru odpowiedniego szkła do odpowiedniego drinka. Typowe drinki możemy podawać bez lodu (w szkle koktailowym-w kształcie odwróconego trójkąta, na nóżce) lub on the rocks (w dużym szkle-highball'ach lub w małym szkle-lowball'ach) oraz w formie shotów (w kieliszkach; np.Blue Kamikadze czy warstwowe typu B-52). Generalizując, w grubym szkle podamy panom. Natomiast dla kobiety bardziej elegancki będzie drink podany w kieliszku koktailowym. Są jednak drinki których raczej nie podamy zamiennie w szkle "kobiecym". Są to drinki z kategorii highball'i (np.Cuba Libre, T.N.T., Krwawa Mary, Sex on the Beach czy Tequila Sunrise), wiele z kategorii sour (z "kwasidłem" czyli z cytrusami; np. Collinsy, Mai-Tai czy Long Islad Iced Tea), typowe drinki lowball'owe (np.Black Russian czy White Bull=C.M.F.), a także te, w których mamy do czynienia z miażdżeniem owoców (np. słynne Mojito) .
Mam nadzieję, że choć troszeczkę przybliżyłem zasady podawania drinków w odpowiednim szkle. Niestety nie da sie dokładniej opisać tej "procedury", gdyż trzeba ja poznać doświadczalnie, a najlepiej organoleptycznie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz