Brzeg/Wrocław, Poland
potrzebujesz profesjonalnej
obsługi barmańskiej
na przyjęcia, imprezy okolicznościowe,itp.?
Contigo Bar - Agencja Usług Barmańskich:
bar.contigo@gmail.com
602-12-99-55

czwartek, 12 maja 2011

Zupa z dorsza

Ostatnio siedząc przed komputerem i książkami, pisząc moją pracę dyplomowa o żywieniu piłkarzy nożnych wpadłem na ciekawy przepis kulinarny, który uwzględniłem w jadłospisie mojej pracy. Danie na tyle mnie zainspirowało, iż postanowiłem je samodzielnie przyrządzić. Ostrzegam, iż niektóre składniki do tanich nie należą, ale czego się nie zrobi dla uczty podniebienia? Oto przepis na zupę z dorsza:

Proporcje dla 5 osób:
-50 ml oliwy z oliwek
-1 łyżka pokrojonego w cienkie plasterki czosnku
-200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego
-2 nitki szafranu
-2 l bulionu drobiowego (w oryginalnym przepisie 1,5 l, ale wychodzi zbyt gęsta)
-4 filety z dorsza (ok. 180 g każdy)
-200 g pokrojonych w kostkę pomidorów
-200 g czarnych oliwek
-200 g liści szpinaku
-sól,pieprz
-400 g ugotowanego makaronu (np. nitki)
-kolorowy pieprz, posiekany szczypior

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza norweskiego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Dodać pomidory, oliwki i szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę, udekorować kolorowym pieprzem i szczypiorem.

źródło: Sowa R. : Esencja smaku. Jacek Santorski & Co, Łodzkie Zakłady Graficzne 2006

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz